De keuze tussen een haarwerk van echt haar en synthetisch haar is vaak een lastige. Waar het ene type voordelen biedt op het gebied van onderhoud, geeft het andere type een meer natuurlijke uitstraling. Daarnaast verschillen de voor- en nadelen van elk type per persoon. De een zal blij zijn met minder onderhoud, terwijl de ander graag zelf het haarwerk wil blijven onderhouden. Door hierover in gesprek te gaan met specialisten kunnen de voor- en nadelen worden afgewogen en maak je uiteindelijk een welbewuste keuze.

Onderhoudsgemak

Een belangrijk verschil tussen het haarwerk van echt haar en synthetisch haar is het onderhoudsgemak. Door de kunstvezels waaruit een synthetisch haarwerk is gemaakt, blijft het altijd in het juiste model. Ook na een wasbeurt komt het vanzelf weer terug in model en volume, waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Bij een echt haar haarwerk is dit niet het geval. Hierbij zal het haarwerk handmatig weer in model moeten worden gebracht door gebruik te maken van bijvoorbeeld een föhn, een stijltang of een krultang. Daarnaast is ook het aanbrengen van permanent mogelijk bij een echt haar haarwerk, in tegenstelling tot bij een synthetisch haarwerk.

Het gevaar van warmte en wrijving

Een groot nadeel van een synthetisch haarwerk ten opzichte van die van een echt haar haarwerk is het gevaar van warmte en wrijving. Omdat de kunstvezels niet hittebestendig zijn, bestaat er kans op beschadiging wanneer het haarwerk in aanraking komt met warmte. Voorzichtigheid is dus gebaat bij het openen van een oven of een pan op het vuur. Daarnaast kan ook wrijving een negatief effect hebben op de kwaliteit van het haarwerk. Wanneer je gaat slapen of uitrusten, is het dus belangrijk om het haarwerk af te zetten. In het geval van een echt haar haarwerk is deze voorzichtigheid minder nodig. Met dit haarwerk kunnen alle dagelijkse bezigheden met weinig risico worden gedaan.

Een haarwerk met natuurlijke uitstraling

Hoewel een synthetisch haarwerk tegenwoordig nauwelijks meer te onderscheiden is van echt haar, heeft een echt haar haarwerk vaak een meer natuurlijke uitstraling. Bovendien voelt het ook meer als eigen natuurhaar. Daar tegenover staat dat een echt haar haarwerk vaak duurder uitvalt en de kleur van het haar door blootstelling aan licht kan vervagen.

Keuze haarwerk

Los van alle voor- en nadelen is het vooral belangrijk om te kijken naar je persoonlijkheid en achtergrond. De afweging is meer verzorgingstijd om een echt haren haarwerk in je eigen model te brengen, met meer stylings- en kleurmogelijkheden. Of aan de andere minder tijd en energie te hoeven besteden aan het in model brengen van een synthetisch haarwerk. Bovendien is het goed om te kijken naar de oorzaak van haaruitval om een passende oplossing te kiezen. Vraag daarom altijd om advies, zodat je in alle rust een weloverwogen keuze maakt voor het haarwerk dat bij jou past.