Onderhoud haarwerken

19 januari 2018

Onderhoud aan haarwerken

Een belangrijke overeenkomst tussen eigen natuurhaar en een haarwerk is het belang van goed onderhoud. Door goed voor het haarwerk te zorgen gaat het niet alleen langer mee, maar blijft het ook langer stralen. Het is daarom nuttig om te weten wat voor behandeling het haarwerk nodig heeft en hoe deze behandeling uit moet worden gevoerd. Op deze manier blijft het in model en wordt de kwaliteit van het haarwerk gewaarborgd.

Verschil in onderhoud

Voor het onderhoud van een haarwerk is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen haarwerken van echt haar en synthetisch haar. Hoewel het bij beide types van belang is om deze regelmatig te behandelen, is het onderhoud van een synthetisch haarwerk gebaat bij meer voorzichtigheid. Zo is het verstandig om zo weinig mogelijk in aanraking te komen met warmtebronnen, het haarwerk niet bloot te stellen aan zeewater of water met chloor en overmatige transpiratie te voorkomen. Dit alles kan namelijk leiden tot schade aan het synthetisch haar.. In tegenstelling tot een haarwerk van echt haar, heeft ook wrijving een negatieve invloed op het model van een synthetisch haarwerk. Deze wrijving kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van een coltrui of het liggen op de bank.

De voorbereiding van de behandeling

Voor zowel een haarwerk van echt haar als ook van synthetisch haar wordt geadviseerd het haarwerk regelmatig te wassen. De intensiteit van de regelmaat wordt bepaald door de manier waarop het wordt gebruikt. Wanneer er veel gebruik wordt gemaakt van styling producten en er veel wordt getranspireerd, is het verstandig een keer per week te wassen. In andere gevallen is het voldoende om eens in de twee à drie weken te wassen. Voorafgaand aan de wasbeurt dient het haarwerk goed uitgeborsteld te worden.

Voorzichtigheid geboden

Wanneer het haarwerk is geborsteld, kan het wassen ervan beginnen. Het wassen van echt haar haarwerken en synthetische haarwerken is een klus die met enige zorg moet worden verricht.

Synthetisch haarwerk wassen

Leg het haarwerk allereerst in een teiltje met handwarm water en shampoo. Laat het haarwerk hier tien minuten in weken en zorg ervoor dat je niet in het haarwerk gaat wringen of wrijven. Dit kan leiden tot beschadigingen. Na tien minuten kan de shampoo voorzichtig uit worden gespoeld, waarna het tijd is voor het haarwerk om vijftien te minuten te weken in handwarm water met speciale balsem of conditioner. Wij raden aan het haarwerk vervolgens voorzichtig in een handdoek te rollen om de vocht eruit te halen. Zodra de grootste hoeveelheid vocht is verwijderd, kan het haarwerk verder drogen op een daarvoor bestemde standaard of haarwerkkop.

Echt haren haarwerk wassen

Echt haar in de lengte richting natmaken met handwarm water. Shampoo voorzichtig over het haar verdelen en de schampoo door het haar heen kammen. Daarna mag het haarwerk goed worden uitgespoeld, ook in de lengte richting. Eventueel nog een keer herhalen.
Echt haren haarwerk nooit in een teiltje met water laten liggen. Nat echt haar nooit wrijven.
Verdeel de speciale balsem of conditioner met de handen over het gehele haar, ook weer in de lengte richting verdelen. Vooral de punten van het echte haar. Goed doorkammen met grove kam, circa 5 minuten goed in laten trekken.
Nooit met nat of vochtig haar slapen.

In model brengen

Wanneer het haarwerk volledig droog is, kan het weer in model worden gebracht. Zoals eerder aangegeven, dient haarwerk van synthetisch haar niet bloot te worden gesteld aan warmtebronnen. Het is daarom niet mogelijk een synthetisch haarwerk te stylen met apparaten die warmte afgeven, zoals een föhn of een stijltang. Bovendien is het ook niet nodig, aangezien het haarwerk vanzelf weer in model zal komen door de kunstvezels. Hoewel dit niet geldt voor een haarwerk van echt haar, adviseren wij ook in dat geval voorzichtig te werk te gaan met het stylen ervan. Op deze manier voorkom je beschadigingen en ben je verzekerd van een kapsel in de beste staat!

Gebruiksproducten

De bovengenoemde gebruiksproducten zijn verkrijgbaar bij Ornatrix Haarwerken. U heeft bij ons de producten die speciaal geschikt zijn voor alle soorten haarwerken.